Miłość do kuchni włoskiej, to miłość do jedzenia - pasja, która jest częścią życia, która przynosi radość, którą się dzielisz. Gotowanie na styl włoski, to kolory, słońce, pachnące zioła, proste receptury ze świeżych produktów, to wspólne rodzinne biesiadowanie. Trudno oprzeć się temu.
Dzisiaj wariacja na temat słynnej włoskiej sałatki caprese. Wspaniale zaostrza apetyt przed głównym dniem, pięknie wygląda, idealne jako przekąska.
Caprese zapiekane na cieście francuskim |
Caprese zapiekane na cieście francuskim |
Receptura na 4 sztuki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 kulka mozzarelli
1 pomidor śliwkowy
1 rozmącone jajko
2 - 3 suszone na słońcu pomidory w oliwie
świeże listki bazylii
sól morska
świeżo mielony pieprz
Ciasto francuskie przygotuj do pieczenia, czyli jeśli wymaga rozmrożenia - rozmroź, jeśli trzeba rozwałkować - rozwałkuj. Następnie wytnij krążki o średnicy około 10 cm. Każdy krążek posmaruj na brzegu rozmąconym jajkiem i przyklej pasek ciasta, który stanowić będzie brzeg, aby roztopiona mozzarella pozostała w środku. Na tak przygotowane krążki ciasta połóż po 1 plasterku sera, na nim po 1 plasterku pomidora, kawałki pokrojonych pomidorów suszonych z oliwnej zalewy, szczypta soli i odrobina pieprzu - do smaku. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, aby pięknie się zrumieniły. Wstaw ciastka do gorącego piekarnika na 15 minut.
Temperatura pieczenia to 200*C / 390*F.Caprese zapiekane na cieście francuskim |
Bardzo apetycznie podana caprese:-)
OdpowiedzUsuńGdy po raz pierwszy jadłam caprese, to wydało mi się jałowe i bez wyrazu, lubię bowiem potrawy o intensywnym smaku i aromacie :) Teraz nauczyłam się już przyrządzać je na wiele różnych sposobów, które zdecydowanie bardziej mi smakują niż klasyczna sałatka :) Pozdrawiam
UsuńSuch a delightful dessert. Don't mind to have it with my afternoon tea-)))
OdpowiedzUsuńHugs,
Yelena
Agnes, your dishes are aways so good and so different from each other. Loved the photographs!
OdpowiedzUsuń