"Wszystko, co dobre w życiu, jest nielegalne, niemoralne, albo tuczące."
- Artur Bloch
Receptura:
CIASTO:
1 i 1/4 szklanki (175 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
ok 110 - 115 g masła schłodzonego (4 oz)
1/4 szklanki zimnej wody (opcjonalnie)
MASA DYNIOWO-SEROWA:
250 g przecieru dyniowego
500 g serka śmietankowego (mascarpone, Philadelphia, itp.)
110 g cukru (ok 1/2 szklanki)
3 jajka
100 g białej czekolady rozpuszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
- Artur Bloch
Nigdy
nie słyszałam o sałatkach, warzywach, czy też pełnoziarnistym
pieczywie, przyprawiających o rozkosz podniebienia, choć bez wątpienia są smaczne i
szeroko znany jest ich zbawienny wpływ dla organizmu. Co innego
czekolada, lody, serniki, zapiekanki, makarony, i wszystkie te rzeczy,
które wywołują uśmiech na twarzy, na myśl samą o nich dostajemy
ślinotoku i poprawia się nasz nastrój. Łącząc przyjemne z pożytecznym,
zdrowe z "rozkoszami podniebienia" przygotowałam dyniowy sernik -
wiedząc o prozdrowotnych właściwościach dyni, czuję się dostatecznie
rozgrzeszona jedząc ten sernik nawet z dokładką :)
Dyniowy sernik |
Receptura:
CIASTO:
1 i 1/4 szklanki (175 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
ok 110 - 115 g masła schłodzonego (4 oz)
1/4 szklanki zimnej wody (opcjonalnie)
Nastaw piekarnik na 210*C (410*F).
Z podanych składników zagnieć ciasto kruche. Gdy będzie jednolite i
zwarte, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 20 minut do
lodówki. Po upływie tego czasu, wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i
rozwałkuj tak, by wystarczyło na dno i ok 4 centymetrowy brzeg tortownicy.
Wyłóż ciastem foremkę, przykryj szczelnie pergaminem i wysyp grochem,
ryżem lub kulkami ceramicznymi do zapiekania - zapobiegnie to deformacji
pieczonego placka. Wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Później
wyjmij pergamin z "nadzieniem" i podpiecz ciasto kolejne 5 minut. Wyjmij
ciasto z piekarnika i odstaw, a temperaturę zmniejsz do 150*C (300*F).
MASA DYNIOWO-SEROWA:
250 g przecieru dyniowego
500 g serka śmietankowego (mascarpone, Philadelphia, itp.)
110 g cukru (ok 1/2 szklanki)
3 jajka
100 g białej czekolady rozpuszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
Serek
zmiksuj z rozpuszczoną białą czekoladą, a następnie dodawaj po jednym
jajku, nadal miksując. Dodaj resztę składników i wszystko
dokładnie zmiksuj. Przygotowaną masę dyniowo - serową wylej na
podpieczony spód. Wstaw
do gorącego piekarnika 150*C /300*F na ok 1 godzinę i 15 - 30 minut.
Najlepiej sprawdź wykałaczką stan upieczenia sernika. Gotowy sernik
studź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym
wystudzeniu wstaw do lodówki na minimum dwie godziny przed porcjowaniem i
podaniem. Możesz udekorować bitą śmietaną.
Miłego jesiennego podwieczorku :)
Dyniowy sernik |
O tak, serniki dyniowe mają w sobie to coś. Uwielbiam je, a Twój prezentuje się cudownie: )
OdpowiedzUsuńślinka leci! ciągle mam go w planach i ciągle wypada co innego:)
OdpowiedzUsuńjak zrobić przecier dyniowy?
OdpowiedzUsuńPrzecier dyniowy, puree z dyni, pulpa dyniowa - najprościej jest przygotować w piekarniku: podziel dynię na ćwiartki (jeśli to duża dynia, to dodatkowo jeszcze pokrój na węższe paski), ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 - 45 minut w zależności od wielkości kawałków. Wyjmij gdy będzie miękka. Temperatura pieczenia to 180*C. Pozdrawiam :)
Usuńo jakiej wielkosci jest foremka?
OdpowiedzUsuńOdpowiednia będzie tortownica o średnicy 19 - 21 cm :) Pozdrawiam
Usuń