czwartek, 24 października 2013

Dyniowa przyprawa

Jeśli lubisz dynię, dyniowe ciasta i ciasteczka, dyniowe placuszki, pancakes, serniki, konfitury i latte, to cały dyniowy repertuar koniecznie uzupełnij o tą przyprawę. Ułatwia przygotowanie dyniowych smakołyków, i wszystkie potrzebne smaki i aromaty masz w jednym słoiku. Od kiedy zrobiłam własną "Dyniową przyprawę" po raz pierwszy, jest to jesienią najczęściej otwierany słoiczek - absolutny niezbędnik. Zawsze dodaję do dyniowych wypieków i deserów - mój zapach jesieni...
Najbardziej lubię cynamon, obok wanilii to moja ulubiona przyprawa i dodatek do deserów i wypieków głównie, choć cynamon również dodaję do mięs "wolno pieczonych". Jako niepoprawny miłośnik dyni posiadam w swojej szafce kuchennej stosowną ilość "Dyniowej przyprawy". Podobnie jak przyprawę do pierników, przyprawę do grzanego wina i do szarlotki warto mieć swoje własne, domowej roboty mieszanki pełne aromatów, według naszego upodobania. Zachęcam do tego wszystkich :)

Dyniowa przyprawa

Receptura na mały słoiczek:
5 łyżek mielonego cynamonu
7 łyżeczek mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przesyp do szczelnie zamykanego słoika. Trzymaj w suchym i ciemnym miejscu podczas przechowywania.

Udanych dyniowych wypieków :)






1 komentarz:

  1. widzę że wszyscy robią tą przyprawę :) będę się musiała i ja skusić, zrobię póki co odrobinkę żebym miała do ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)